Beginpagina

 

HET GEREEDSCHAP

 

Het gereedschap van de onderwaterfotograaf begint met een volledige duikuitrusting, een duikpak, 10 kg lood, een duiklamp en natuurlijk het onderwaterhuis met daarin de camera en de flitsers.

Als je bedenkt dat je opgetuigd met al het bovenstaande over een glibberig dijkje, met grote ruwe basaltblokken, naar de waterlijn moet kruipen kan je begrijpen dat de fotoapparatuur een bepaalde mate van robuustheid en duurzaamheid moet hebben.

Ik gebruik Nikon camera's in Subal onderwaterhuizen. Ruim negenhonderd fotoduiken in twaalf jaar heeft deze combinatie voor mij zijn degelijkheid bewezen.

 

Foto: Camera magazine nr.4 2000  Randal Scobie

Fotoapparatuur:  

 

Camera's: Nikonos III, Nikon  F801s, Nikon F100, Nikon D100, Nikon D200

Flitsers: Nikon  SB24, SB28, SB 800, 2 maal Nikon SB 105 onderwaterflitsers, Sea&sea YS30 slave flitser

Lenzen: 10.5mm fisheye,16mm fisheye, 20mm, 24mm, 28-70mm, 24-120 mm, 60mm micro, 105mm micro, 80-200mm, PK13 alle van Nikon. en Sigma 10-20 mm,

Subal miniflex onderwaterhuis voor 801s

Subal miniflex onderwaterhuis voor D100 (omgebouwd Subal F4 huis)

Subal flitshuis SB24 / SB28 / SB800

Lenzen voor het Subal onderwaterhuis (poorten voor bovengenoemde lenzen)

Flitserarmen van Nikon, Subal, TLC en eigen fabrikaat.

Filmmateriaal:  Kodachrome 25/ 64, Fuji Velvia, Fuji Sensia 100, Kodak ektachrome 100

 

 
 

Het Onderwaterhuis

het onderwaterhuis is een gegoten aluminium huis welke exact op maat is voor de camera. Om alle knoppen van de camera te kunnen bedienen is het voorzien van rvs doorvoeren met een dubbele o-ring afdichting.

De brekingsindex tussen water, glas en lucht verschilt. Om de juiste beeldhoek van de lens te houden moet je voor elke lens van de camera een andere "huis-lens" gebruiken deze zogenaamde poorten zijn voorzien van een bajonet sluiting zodat ze eenvoudig zijn te wisselen.

Om waterdichtheid te garanderen is een nauwgezet onderhoud van met name de o-ringen erg belangrijk.

 

 

Digitaal

Inmiddels ben ik overgestapt op het digitaal fotograferen. Ik heb lang getwijfeld. Het ambachtelijke gevoel dat je iets “gemaakt” hebt miste ik bij het digitale plaatje. Een mooie dia kan je vol bewondering vasthouden en op de lichtbak bekijken. Een digitaal bestand is iets ontastbaars en mist in mijn beleving nog steeds emotie. Er is aan het fotograferen niets veranderd, maar tussen het indrukken van de ontspanknop en het eindresultaat is er een heel nieuwe wereld ontstaan. Ik ben er nu een jaar mee bezig en heb er naar mijn gevoel al meer energie ingestopt dan in alle jaren analoge fotografie.

Van kleurenleer tot photoshoppen, de mogelijkheden zijn eindeloos, je bent nooit uitgestudeerd. Na ruim 10.000 digitale opnamen ben ik er van overtuigd dat alle digitale mogelijkheden tot nabewerken je heel veel ruimte geven. Maar het beeld direct goed uit de camera geeft uiteindelijk toch het beste resultaat. 

 

 

Digitaal Onderwaterhuis

De ontwikkelingen in de digitale wereld gaan razendsnel, een camera vandaag gekocht is morgen weer verouderd.

Om deze reden vond ik het niet verstandig om een zeer grote investering te doen in een onderwaterhuis voor de D100.

Na enig nadenken ben ik tot de volgende oplossing gekomen: een verouderd Subal F4 huis.

Het F4 huis is groot genoeg om de D100 en zijn opvolgers te huisvesten.

Wel moest er het een en ander aan aangepast worden.

De bodemplaat, ontspanknop, en de diafragmastelringen zijn door mij aangepast. De sluiertijden kan ik veranderen door deze functie aan de frontdial knop toe te wijzen.

Ik denk dat dit de enige instellingen zijn die ik onderwater nodig heb.

De veel geroemde functie van het display waarop je onderwater de resultaten kunt zien, is een overbodige luxe. Ik ben van mening dat je onderwater bezig moet zijn met fotograferen en niet met televisie kijken.

 

 

 

 

 
 

 

 

Inmiddels is mijn voorspelling uit gekomen en is de Nikon D200 door Nikon uitgebracht. Op dit moment  ( januari 2006) ben ik druk bezig de camera te testen en hoop ik binnenkort de eerste onderwater foto's met deze camera te gaan maken. de eerste plaatjes zijn veel belovend.

 

 
 
     
 

Vlak na mijn reis naar Manado en Lembeh, waar ik nog moest fotograferen met het aangepaste F4 huis, werd mijn nieuwe Subal ND20 huis voor de D200 afgeleverd.

Na drie jaar fotograferen met alleen maar een instelbaar diafragma, kan ik vanaf heden alles wat ik boven water kan instellen nu ook onderwater bedienen.

Wat zal ik het druk krijgen, ik hoop dat ik onderwater nog maar aan het maken van plaatjes toe kom !!!!!!!